Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy Blender to dobry wybór na początek?

marszer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

może zacznę od początku by mogliście mnie lepiej zrozumieć. Mam 16 lat i
od pół roku zajmuję się grafiką komputerową najpierw zacząłem w Cinema
4D ale to było tylko takie liźnięcie. Następnie gdy postanowiłem, że
będzie to moja przyszła praca wziąłem się za poznawanie programów tak
całkowicie. Mój problem brzmi tak Czy dobrze wybrałem ?.

Czy dobrze wybrałem i uczę się teraz Blendera. Jeżeli to będzie moja
przyszła praca czy nie powinienem zacząć od 3dmax czy jakiś innych
programów.

Wybrałem Blendera dlatego, że jest bezpłatny i wydawało mi się na
początku iż jest to podstawa i każdy grafik powinien znać ten program a
dopiero potem może łapać się za coś innego, a tu ku memu zdziwieniu
czytam na na innych forach i pisze, że powinienem zacząć od czegoś
innego i uczyć się innych programów bo nie tyle co są łatwiejsze to i
rzadko kiedy używa się Blendera w pracy grafika 3D a pieniądze te parę tysięcy za program to pikuś dla firm (pisze co przeczytałem).

Strach przed tym, że kiedyś cała praca nad nauką blendera pójdzie na
marne bo nie będzie mi on potrzeby a na dodatek będę musiał uczyć się
czegoś innego zmusza do pytania " Czy dobrze wybrałem ? ". A może
Blender jest tylko jako dodatek do firmy i dla ludzi którzy zajmują się
np. robieniem stron i w nim tak na szybko coś robią. Z góry dzięki za
odpowiedzi. Jeżeli czujesz się urażony tą wiadomością to przepraszam i
wybacz mi jestem po prostu niedoświadczony a teraz troszkę zszokowany.

Opublikowano

Nie wybiegaj daleko myślami z tą firmą. Zajmij się tym co jest teraz. Blender jest darmowym programem i dorównuje możliwościami programom komercyjnym. Jego największą wadą jest to że jest trudnawy i nieintuicyjny (przynajmniej według mnie). Jest to świetny program początkowo. Przesiadka z jednego programu na inny wbrew pozorom nie jest taka straszna. Pamiętaj że z początku twoja firma nie zarobi od razu na program (No, są jeszcze oczywiście dotacje) więc Blender na początku jest świetny (Można legalnie sprzedawać swoje prace). Pomyśl jeszcze co będziesz robił w tym programie. Prawie każdy program jest bardzo dobry w jednym zastosowaniu a tylko dobry w innych (np. projektowanie wnętrz, animacje itp.).

Najlepiej jeszcze sobie wypróbuj jakieś programy na trialu i pomyśl który ci najbardziej odpowiada.

To jest tylko moja opinia - Nie mam dużego doświadczenia, także mam 16 lat i planuję w przyszłości zająć się grafiką 3D ;)

Opublikowano

Szczerze? To uważam, że blender jest zbędny GRAFIKOM. Co innego modelarze 3d itp. jednak grafikowi najbardziej się przyda C4D jeśli chodzi o grafikę 3D :)

742611478555387739101.jpeg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak jak napisał kapitan ares. Według mnie lepszy będzie 3dmax, chyba że nie chcesz by twoja firma płaciła kupę kasy za ten program :P

sygnamv.png

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cinema 4d jest jak dla mnie bardziej intuicyjny i teraz z niego korzystam, ale wcześniej uczyłem się na Blenderze, który jest dla mnie świetny, mógłbym nawet dalej na nim pracować. Dorównuje on wg. mnie do dużej ilości programów płatnych. Dla grafika najlepsze jest połączenie Gimp + Blender, bo wszystkie w nich wykonane prace mogą być sprzedawane.

Polecam na początek Blendera, bo jest darmowy i przyjemny w obsłudze + dużo poradników na YT, pozwalających łatwo poznać program.

C4 i 3ds są dobre, profesjonalne, ale płatne. Posiadając pirata (czego nie popieram) nie możesz sprzedawać prac + jest to nielegalne + wątpię, żebyś te 290$ zapłacił tak od razu, nawet jakbyś miał tą swoją świeżą "firmę".

Zresztą każdy program dobry, byle by się zapoznało z pracą w środowisku 3D,

dla mnie teraz przesiadka na inny program nie stanowiłaby większego problemu. :)

To moje zdanie ^^

PS. Też z nim zaczynałem i bardzo ciesze się, że wybrałem go na pierwszy program.

Nie mam dużego doświadczenia ale też uważam ze 3dMAX ;>

Myślę, że większość polecających 3ds Max nie ma większego "doświadczenia" ":>"

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

W studium graficznym używa się tylko i wyłącznie 3d maxa. Nie ma blendera.

Podstawowe programy grafika to Photoshop, Illustrator, Indesign, Corel Draw, 3d max, Dreamweawer/Notepad ++ i Affter Effects.

Opublikowano

Do takich profesjonalnych animacji, które można później oglądać w telewizji (Shrek na ten przykład), to bardzo często używana jest Maya. Ale to jest właśnie program dla firm, (straaaaasznie drogi, chociaż dla takich firm to pikuś, bo później zyski są i tak w kuj duże). Ja sam w Blenderze się uczę i mogę powiedzieć że to jest super program do grafiki 3D, bo ma dużo opcji (trzeba tylko ogarnąć), jest rozwijany oczywiście i przede wszystkim darmowy (co jest największym plusem tego programu, bo za opublikowane prace bez licencji FBI wpadnie ci na chatę i zabije babcię). Jeśli chcesz się uczyć Blendera, to musisz poszukać w google słów polski kurs blendera. Prowadzi je profesjonalista, i to za darmo, prowadząc od podstaw do końca. Na razie Blender nie wyróżnia się zbytnio na tle innych, ale może się to zmienić, chociaż z tym jest różnie. Raczej firmy na nim nie oprzesz, ale mogę powiedzieć że to dobry wybór i jeśli jest ci w nim przyjemnie to go możesz śmiało ogarniać.

Wejdź, narysuj coś! - http://weavesilk.com/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...